loading...
جامع ترین وبسایت ایمنی,بهداشت و محیط زیست در ایران - PERSIAN HSE
آخرین ارسال های انجمن
عنوان پاسخ بازدید توسط
پارکت لمینت 0 208 farinaz1
خرید زیورآلات و بدلیجات خاص 0 142 farinaz1
زیورآلات نقره 0 148 farinaz1
در اجاره باغ تالار این موارد را در نظر بگیرید 0 319 behnosh2000
جلب توجه مهمانان هنگام ورود عروس و داماد به باغ عروسی 0 227 behnosh2000
آشنایی با خدمات مجالس و تالار پذیرایی 0 233 behnosh2000
موارد مهم در انتخاب تالار عروسی 0 204 behnosh2000
چگونه یک سالن عروسی خوب برگزینیم؟ 0 221 behnosh2000
آشنایی با انواع عکسبرداری در مجلس عروسی 0 223 behnosh2000
مراقبت از پوست قبل از مراسم عروسی 0 229 behnosh2000
ایده های جالب برای برگزاری یک مراسم عروسی جذاب 0 250 negar2000
ویژگی های تالار عروسی مناسب کدامند؟ 0 226 negar2000
در انتخاب سالن عروسی به چه نکاتی باید توجه کرد؟ 0 213 negar2000
اجاره خودرو برای ایام نوروز 0 195 bahar2000
اجاره خودرو راهکاری برای کاهش هزینه های سفر 0 209 bahar2000
سوالات متداول کاشت مو 0 255 aylinsaeidy
کریستال آرایی در تشریفات عروسی 0 220 aylinsaeidy
تشریفات عروسی در فصل زمستان 0 212 aylinsaeidy
نحوه انتخاب کت و شلوار دامادی 0 218 aylinsaeidy
استفاده از گیت فروشگاهی 0 246 aylinsaeidy
محمدرضا سلطانی بازدید : 1163 شنبه 30 شهریور 1392 نظرات (0)

نشریه طراحان انسان محور نشریه ای جامع در زمینه ارگونومی و مباحث مربوط به آن می باشد که توسط جمعی از متخصصین این رشته از جمله استاد گرامی امین میرزاخانی راه اندازی شده و تقریبا هر سه ماه یکبار نسخه ای از آن به صورت رایگان منتشر می شد.این نشریه آمادگی دارد تا مطالب ارسالی شما را در صورت تمایل شما در شماره های بعدی منتشر کند. فهرست موضوعات این شماره از نشریه و همین طور لینک دانلود را در ادامه مطلب خواهید یافت.

در این شماره می خوانید:

  • ارگونومی توانبخشیwww.phse.ir
  • اصول ارگونومی در طراحی ابزار دستی
  • مجله  Industrial Ergonomics
  • جاکوب نیلسن  - امپراطور کاربرد پذیری
  • سايت ارگونومي و عوامل انساني
  • ارگونومي در شرکت رنو
  • ملاحظات ارگونومیکی در انتخاب وسایل حفاظت فردی
  • دستکش های چرمی مورد استفاده در صنایع
  • خستگی شغلی
  • نوبت کاری
  • بشکه بر
  • برگزاری دوره آموزشی
  • آخرین اخبار انجمن ارگونومی و مهندسی عوامل  انسانی ایران
  • اخبار کنفرانس ها و همایش ها

 

محمدرضا سلطانی بازدید : 1323 یکشنبه 17 شهریور 1392 نظرات (0)

حرکات تکراری زیاد بنا بر عقیده اکثر متخصصین منجر به آسیب های اسکلتی و عضلانی خواهد شد.بنابراین شناسایی این گونه آسیب ها و بررسی مشکلاتwww.phse.ir ارگونومیکی یکی از وظایف متخصصین HSE می باشد.تاکنون مشاغلی از قبیل قالیبافی و ... توسط اساتید بررسی و چاپ شده اند اکنون PERSIAN HSE قصد دارد به آموزش نحوه بررسی مسائل ارگونومیکی در صنعت چاپ بپرداد.اگر شما هم مایلید نحوه بررسی و حل این مشکلات را در صنعت خود بیاموزید با PERSIAN HSE در ادامه مطلب همراه باشید.

در این پروژه مشکلات ارگونومیکی هر مرحله از فرآیند چاپ جداگانه شناسایی و حل خواهند شد.

محمدرضا سلطانی بازدید : 3515 چهارشنبه 12 مهر 1391 نظرات (0)

برای اینکه مشخص گردد این شغل نیاز به ارزیابی ارگونومیکی دارد یا خیر ابتدا با استفاده از پرسشنامه نوردیک بررسی مقدماتی صورت گرفته و سپس از جوشکار به مدت 40 دقیقه در فاصله زمانی 30 ثانیه عکس برداری شدowas در نهایت بر اساس روش owas عکس های مربوط به هر پوسچر مورد ارزیابی قرار گرفت.

این مقاله را به صورت کامل از ادامه مطلب دانلود نمایید.

محمدرضا سلطانی بازدید : 3282 شنبه 11 شهریور 1391 نظرات (0)

همه به خوبی می دانیم که تنها دانستن روش های ارزیابی ارگونومیکی برای اندازه گیری وضعیت ارگونومیکی کارکنان کافی نیست.همانطور که هر کار اصول و قواعدی دارد اندازه گیری در علم ارگونومی و وضعیت کاری نیزراهنمای شناسایی و ارزیابی مخاطرات ارگونومی محیط کار به  همین گونه است . با استفاده از راهنمایی که در ادامه مطلب برای شما قرار داده شده است به راحتی می توانید مخاطرات ارگونومی محیط کار را مرحله به مرحله شناسایی و ارزیابی کنید. فایل را در ادامه مطلب دانلود نمایید .

محمدرضا سلطانی بازدید : 2889 پنجشنبه 14 اردیبهشت 1391 نظرات (0)

روش پيشرفته ار زيابي سريع اندامهاي فوقاني بدن شاغلين وهمچنين براي استفاده در (RULA)رولاتحقيقات ارگونومي است كه درآن بر مطالعه وپيشگيري از بيما ريهاي اسكلت ي- عضلاني ر قسمت فوق اني بدن تاكيد شده www.phse.ir     است. اين روش جهت ارزيابي سريع وضعيت هاي انجام كار در نواحي گردن : تنه ، پاها، اعضاي فوقا ني كه مبتني بر يك سيستم امتياز دهي است طراحي گرديده است .در اين روش ازنمودارهاي وضعيت انجام كار وجداول امتياز بندي شده به منظور ارائه ارزشيابي ميزان تماس با ريسك فاكتور ها استفاده مي شود .اجراي روش رولا داراي سه مرحله است ، مرحله او ل:ثبت وضعيت انجام كار ،مرحله دوم (Action Level ) سيستم امتياز دهي ومرحله سوم مشخص كردن سطوح اقدامات مي باشد .

امروز نیز به در خواست دوستان نمونه ای از ارزیابی وضعیت کارکنان را به روش رولا برای شما قرار می دهیم.حتما شما با این روش آشنایی دارید در غیر اینصورت می توانید روش انجام آن را در persian hse بیابید .برای دانلود این مطلب ارزشمند در ادامه مطلب با ما همراه باشید.

محمدرضا سلطانی بازدید : 1967 یکشنبه 27 فروردین 1391 نظرات (0)

در PHEAكليه ي خطاهاي انساني ممكن در هر يك از وظايف شغلي پيش بيني شده و راهكارهاي ريكاوري  هر كدام از آنها شناسايي شده و راه حل هاي مناسب جهت حذف يا كاهش آنها ارايه مي گردد.اين بررسي در وظايف شغلي حساس و آسيب پذير نسبت به خطاهاي انساني انجام خواهد شد و در نهايت اقدامات كنترلي مناسب جهت پيشگيري و كاهش خطاها و محدود كردن پيامدهاي ناشي از آنها توصيه مي شود.

فهرست موضوعات:

                  1.بيان مساله و اهميت موضوعwww.phse.ir

                      2.تعاريف در PHEA

                      3. شرح مفاهيم در PHEA

                      4. طبقه بندي خطاهاي انساني

                      5. فرآيند ارزيابي اعتماد انسان(HRA)

                      6.موانع به كارگيري روش هاي آناليز خطاهاي انساني

                      7.پيشگيري و كاهش خطاهاي انساني

محمدرضا سلطانی بازدید : 6688 چهارشنبه 09 فروردین 1391 نظرات (0)

www.phse.ir

ارگونومی علم اصلاح و بهسازی محیط کار، شغل و تجهیزات و تطابق آن با قابلیت ها و محدودیت های انسان است . بدون شک بکارگیری ملاحظات ارگونومیک و آموزش در این زمینه در هر سازمانی نقش بسزایی در مدیریت بهره وری آن سازمان دارد. عدم رعایت این ملاحظات منجر به کاهش انگیزه و بازده نیروی انسانی، افزایش میزان جابجایی و غیبت کارکنان و در نهایت کاهش اثر بخشی، کارایی و بهره وری سازمان می گردد.

اما امروز تصمیم داریم در persian hse  این علم را برای پرسنل و همینطور بیماران در بیمارستان اجرا کنیم .در ادامه مطلب با ما همراه باشید.

محمدرضا سلطانی بازدید : 1108 دوشنبه 22 اسفند 1390 نظرات (0)

www.phse.ir

روش ها و ابزار متعددی برای ارزیابی فعالیت های کاری ابداع شده اند که یکی از قوی ترین تکینک های موجود آنالیز پوسچر است.

آنالیز وظایف کاری حساس در تکنیک های مختلف آنالیز پوسچر کمک برزگی به متخصصین ارگونومی است.

در سال 1995 هال و همکارانش نشان دادند که اغلب تکنیک های آنالیز پوسچر دارای دو ویژگی هستند:

حساسیت•

کارایی •

دانلود فایل در ادامه مطلب

 

محمدرضا سلطانی بازدید : 1232 یکشنبه 13 آذر 1390 نظرات (0)

 

عدم توجه به اصول ارگونومی و رعایت نکردن آنها در محیط کار، هزینه های بسیار زیادی را هم برای کارفرما و هم برای کارکنان بدنبال خواهد داشت...

  و موجب کاهش کارآیی و افزایش استرس کارکنان نیز می گردد. در صورتیکه فناوری ارگونومی بدرستی بکار گرفته شود می تواند موجب حذف یا کاهش صدمات و مشکلات بهداشت و ایمنی شغلی در محیط کار و افزایش کارآیی گردد.با وجود این در طراحی کار توجه کافی بدانها صورت نمی گیرد. هدف اصلی این مطالعه بررسی نقش ارگونومی و ارتباط آن با استرس شغلی کارکنان می باشد . نتایج حاصل از این مطالعه بیان داشت که بین ارگونومی محیط کار و استرس شغلی رابطه معنی داری وجود دارد(۰۵/۰p≤). بین فیزیولوژی کار و روانشناسی مهندسی با استرس شغلی رابطه معنی دارد(۰۵/۰p≤) ولی بین بیومکانیک و آنتروپومتری با استرس شغلی رابطه معنی داری یافت نشد(۰۵/۰p≥). در این مقاله ابتدا خلاصه ای از ادبیات تحقیق شامل: تعاریف ، شاخه ها، اهداف ارگونومی ، استرس، عوامل استرس زا، و پیامدهای استرس بیان می شود. در ادامه فرضیه ها، روش انجام تحقیق، نحوه تجزیه و تحلیل، آزمونهای مورد استفاده، جمع بندی و ملاحظات تحقیق ارائه شده است

۱) مقدمه

ظهور سازمانهای اجتماعی و گسترش روز افزون آنها، از ویژگی های بارز تمدن بشری است؛ به طوری که با توجه به عوامل گوناگون مکانی و زمانی، و ویژگی ها و نیازهای خاص جوامع مختلف، همه روزه انواع سازمانهای اجتماعی ظهور و گسترش می یابد و بر تعدادشان افزوده می شود[۱]. یک ملت بواسطه شهروندانش و یک سازمان بوسیله کارکنانش شناخته می شود. پیشرفت یک سازمان بوسیله سلامتی و تندرستی کارکنان مشخص می شود[۱۵].بنابر آمار سازمان بین المللی کار[۱] سالانه ۲۵۰ میلیون حادثه در جهان اتفاق می افتد که درآنها ۳۳۵۰۰۰ نفر جان خود را از دست می دهند (حوادث رانندگی و خانگی در این آمار لحاظ نشده است).همچنین سالانه ۱۶۰ میلیون بیماری شغلی در جهان دیده می شود که منجر به فوت ۱۱۰۰۰۰۰ نفر می گردد. همچنین ۴ درصد تولید ناخالص ملی در جهان به لحاظ این حوادث و بیماری ها هدر می رود[۲]. نادیده گرفتن ایمنی و بهداشت کار موجب زیان اقتصادی قابل توجهی می شود که تاثیرات جدی بر بهره وری دارد.میزان بروز حوادث شغلی منجر به مرگ در کشورهای در حال توسعه ۳ تا ۴ برابر کشورهای توسعه یافته است. و این حوادث معمولاً بصورت غیر عمدی هستند. در کشور ما سالیانه حدود ۱۴ هزرار حادثه شغلی رخ می دهد[۳].

بقیه در ادامه مطلب

محمدرضا سلطانی بازدید : 1127 چهارشنبه 02 آذر 1390 نظرات (0)

دغدغه های روزمره زندگی افراد در عناوین مختلف و پیشتازی تکنولوژی های پیشرفته و صنعتی موجب کم تحرکی و حتی بی تحرکی آدم ها شده است.

 نتیجه این بی تحرکی که از معایب تمدن نوین به شمار می آید، تنبل شدن عضلات بدن و گرفتگی آن ها و خشک شدن مفاصل در مکانیزم جسمانی و احساس خستگی، کم حوصلگی، استرس و اضطراب در حالت های روانی می باشد.

 تمرینات کششی، به عنوان راه حلی برای دوری از این امراض یکی از ساده ترین و ارزان ترین روش هایی است که می تواند مضرات کم تحرکی را کم رنگ کند یا دست کم زمینه ساز افزایش توان جسمانی گردد. زیرا تمرینات کششی عضلات و مفاصل را آماده و متحرک نگاه می دارد و هماهنگی بهینه ای بین تحرک و تنفس را موجب می شود.

فواید تمرینات کششی

 بعضی ها فکر می کنند که اجرای این تمرین ها تنها قبل از پرداختن به ورزشهای مختلف مفید است و هدف آن آمادگی بدن برای فعالیت های جسمانی سنگین است. اما برخلاف تصور این افراد، هدف از اجرای حرکات کششی این است که انسان وضعیت جسمانی خود را بشناسد، جریان انرژی را در بدنش لمس کند، تنش را بشناسد و روش های تنش زدایی را فرا گیرد، روش های آرام سازی بدن را با تمرکز فراوان در اجرای تمرین ها دریابد و صبور بودن و با قاعده زندگی کردن را بیاموزد، خوب تنفس کند و سیستم عصبی خود را کنترل نماید.

بقیه در ادامه مطلب

محمدرضا سلطانی بازدید : 1256 چهارشنبه 02 آذر 1390 نظرات (0)

یکی از شایع ترین اختلالات در انحناهای ستون فقرات، گودی بیش از حد کمر است. بسیاری از ما علت کمردردهای خود را گودی بیش از حد کمر می دانیم. این گودی بیش از حد چیست؟ چرا به وجود می آید؟ اصولا آیا کمر انحنایی دارد؟ در صورتی که ستون فقرات را از نیم رخ نگاه کنید، متوجه وجود یک سری فرورفتگی ها و برجستگی هایی در قسمت های مختلف آن خواهید شد.
 در حالت طبیعی، فقرات گردن دارای یک انحنا به سمت داخل، فقرات پشتی دارای انحنا به سمت خارج و ناحیه ی کمر دارای انحنای رو به جلو می باشند.
 به دلیل شباهت این انحنای کمر به نمای ظاهری لوردهای انگلیسی در زمان ایستادن، اصطلاح لوردوز برای این حالت مورد استفاده قرار گرفته است! وجود این انحناها برای ما نقشی بسیار مهم داشته و بسیاری از توانایی های ما در اثر همین برجستگی ها و فرورفتگی ها پدید می آید و اصولا توانایی ایستادن ما تا حد بسیار زیادی مدیون همین انحناها است! میزان انحنای ستون فقرات در یک ناحیه، بر سایر قسمت ها نیز اثر گذاشته و می تواند آن ها را تغییر دهد.
 وقتی میزان انحنای کمر به حدی بیشتر از میزان طبیعی آن می رسد برای نامیدن آن اصطلاحا از کلمه ی هیپرلوردوزیس(hyperlordosis )یا گودی بیش از حد کمر استفاده می کنیم.

چرا گودی بیش از حد در کمر به وجود می آید؟
 در حقیقت ستون فقرات توسط تعداد زیادی عضله محافظت می شود که سلامت و تعادل آن ها در سلامت و نرمال بودن حالت ستون فقرات نقش بسیار مهمی ایفا می کند.
 عدم تعادل در عضلات نام برده یعنی قوی بودن برخی و ضعف یا گرفتگی بعضی دیگر از آن ها موجب پدید آمدن ناهنجاری هایی در شکل کلی ستون فقرات خواهد شد.
 در این میان نقش عضلات شکمی، بازکننده های مفصل پا به لگن و عضله ی بزرگ پشت باسن، در ایجاد گودی بیش از حد کمر، پُر رنگ تر از سایر عضلات این ناحیه است.
برخی از علل گودی بیش از حد کمر:

بقیه در ادامه مطلب

محمدرضا سلطانی بازدید : 1782 چهارشنبه 02 آذر 1390 نظرات (0)

ارگونومی
ارگونومي بعنوان رشته اي از علوم كه با بدست آوردن بهترين ارتباط ميان كارگران و محيط كاري شان ، مرتبط است تعريف ميشود . ارگونومي با ارزيابي قابليتها و محدوديتهاي انسان (بيومكانيك و آنتروپومتري ) ، استرسهاي كاري و محيطي (فيزيولوژي كار و روانشناسي صنعتي ) ، نيروهاي استاتيك و ديناميك روي بدن انسان (بيومكانيك )، احتياط (روانشناسي صنعتي ) ، خستگي (فيزيولوژي كار و روانشناسي صنعتي )، طراحي و آموزش و طراحي ايستگاه كاري و ابزارها (آنتروپومتري و مهندسي )، سر و كار دارد. بنابراين ارگونومي از خيلي از علوم و مهندسي تشكيل يافته است
ارگونومي شغلي تلاش ميكند تا با بازبيني سيستم هاي كاري ، آنها را در جهت كاهش استرسهاي حرفه اي تغيير دهد .
 اصول ارگونومي در صنعت :
- طراحي تغيير ، جايگزيني و نگهداري تجهيزات براي ارتقاي بهره وري ، زندگي كاري و كيفيت توليد
- طراحي و تغيير فضاهاي كاري و جانمايي كاري براي سهولت و سرعت عمليات خدمات و نگهداري
- طراحي و تغيير روشهاي كاري شامل اتوماسيون و تخصيص وظيفه بين اپراتور و ماشين
- كنترل فاكتورهاي فيزيكي (گرما ،سرما،صدا،ارتعاش ،نور) در محل كار براي توليد بهتر و ايمني كاركنان
فاكتورهاي استرس در محيط هاي كار :
هر محيط كاري فاكتورهاي استرس مخصوص خود را دارد. در زير فاكتورهاي استرس شناخته شده در محل كار آمده است .
- پيچيدگي و تعدد ابزارهاي مورد استفاده در محيط كار
- وضعيتهاي محيطي غير طبيعي (گرما ، صدا ، ارتعاش ، روشنايي ، مواد سمي و …)
- بار كاري فيزيكي و فكري
نتايج بكارگيري ارگونومي
موارد زير تعدادي از نتايج بكارگيري اصول ارگونومي در محل كاراست .
- درك تاثير مخصوص نوع كار روي جسم كاركنان و كارايي شغلي شان
- پيش بيني پتانسيل اثرات طولاني مدت (يا تجمعي ) كار روي جسم كاركنان
- ارزيابي تناسب محل كار و ابزارها براي كارگران جهت انجام كار
- بهبود بهره وري و آسايش كارگران توسط (تطبيق كار براي شخص ) يا تطبيق شخص براي كار نتايج اين قبيل تلاشها دستيابي به بهترين هماهنگي ميان قابليتهاي كارگر و نيازمنديهاي شغل است .
بيومكانيك

بقیه در ادامه مطلب

محمدرضا سلطانی بازدید : 1650 چهارشنبه 02 آذر 1390 نظرات (0)

 – مقدمه :
کامپیوتری شدن منجر به افزایش آسیب های شغلی و استرس های ذهنی شده است که مرتبط با ماهیچه و استرس هایی شود . CTD است که می تواند منجر به شکایت
در حالیکه افزایش آن در ادارات منجر به استرس ارگونومی می شود که می تواند مستقیما باعث اختلالات ترومای تجمعی شود که شامل تاندون ،سندروم تونل کارپال و بعضی از درد های کمر گردد .
ارگونومی علمی است که در ارتباط با روش کار و متقابلا فاکتورهای محیطی توجه می کند وبا مشخص کردن چگونگی انجام روشهای کار ، می خواهد شخص را از آسیب ها مصون نگه دارد .
هدف ، طراحی شغل مناسب جهت اپراتور ، ترجیحا قدرت فیزیکی بدن کارگربایستی متناسب با شغل باشد بوسیله ایجاد محیط قابل قبول با رعایت اصول ارگونومی نظیر :
- اجتناب از پوسچر نادرست ، تکراری ،گسترده ،فشار مستقیم ، خستگی و فشار
- ادراک چگونگی تنظیم محیط کار و برآورد نیازهای شخصی
- کاربرد اصول و عادتهای مناسب
*صدمات عمومی مرتبط با وضعیت ارگونومی ضعیف در ادارات شامل موارد ذیل :
آسیب
علت
تاندون
حرکات تکراری
سندروم تونل کارپال
حرکات تکراری با مچ خمیده
درد های کمر
بلند کردن – خمیدگی – پوسچرهای خمیده
فشار شانه / گردن
پوسچر سر به جلو – پوسچر نوسان به عقب
اختلالات گردش خون
فشار استاتیک


صدمات مذکور همه ناشی از یک عامل غیر عادی / فاکتور ریسک نظیر :
- طراحی ایستگاه کاری غیر ارگونومی
- حرکات تکراری نظیر تایپ کردن برای مدت طولانی بدون استراحت .
- پوسچرهای نادرست ، گردن خمیده یا بیش از حد روبه جلو یا مچ خمیده بیش از حد به عقب
- پوسچرهای استاتیک – نشسته برای مدت طولانی بدون بلند شدن یا دراز کشیدن
- محدویت های جریان خون برای بافتهای درگیر کار

بقیه در ادامه مطلب

محمدرضا سلطانی بازدید : 1372 چهارشنبه 02 آذر 1390 نظرات (0)

هر کاری که خارج از ساعت کار روزانه (7صبح تا 6 عصر) باشد نوبت کاری نام میگیرد.
تاثیر: ترشح و تولید هورمون ملاتونین باعث ایجاد و القای خستگی و خواب می شود. پس هنگام شب این هورمون حداکثر تراکم را دارد. هورمون کورتیزول بیدار کننده است و هنگام صبح حداکثر مقدار را دارد.
افراد : 1. صبح گرا (morning larks) تمایل دارند هنگام غروب خوابیده و هنگام طلوع خورشید بیدار شوند.
2. شب گرا (night owls) بیشترین فعالیت خود را اوقات شب انجام می دهند.
* با افزایش سن پدیده صبح گرایی بیشتر بروز می کند.
* تمایل طبیعی ساعت بیولوژیک بدن به کند کار کردن است. پس شیفتهای چرخشی رو به جلو (صبح – عصر- شب ) بسیار راحتتر از شیفتهایی هستند که برعکس میباشند.
عوامل موثر بر نوبت کاری:
سن بیشتر از 50 سال . ابتلا به ناراحتی های گوارشی. صرع و بیماری قند. صبح گرا بودن. نبود امکانات خواب مناسب. تنها زندگی کردن. دو شغلی بودن یا انجام کارهای سنگین خانه. سابقه استعمال الکل یا مواد مخدر
عوارض:
1. خستگی شدید به علت کم خوابی که این امر در خانم های باردار باعث افزایش خطر احتمال زایمان زود رس می شود.
2. اختلالات بهداشتی : ناراحتی های گوارشی. عوارض مغزی روانی. احتمال افزایش شیوع بیماری های قلبی عروقی. بروز افسردگی
3. مختل شدن زندگی اجتماعی ( روابط دوستانه و خانوادگی)
4. کاهش بهره وری در فعالیت های فکری - دستی و مهارتی

بقیه در ادامه مطلب

محمدرضا سلطانی بازدید : 932 چهارشنبه 02 آذر 1390 نظرات (0)

هدف اين مقاله مرور اثرات زمان كار بخصوص در مورد كارمندان مراقبت هاي بهداشتي و نيز مرور استراتژيهايي كه ممكن است در مورد بحث بر روي اين موضوع مفيد باشد، مي باشد.
 نوبت كاري باعث ايجاد اختلالاتي در چرخه طبيعي بدن مي شود.درصد زيادي از شب كاران و نوبت كاران را پرستاران تشكيل ميدهند . نوبت كاري باعث ايجاد اختلال خواب در بين شب كاران شده و ممكن است تاثير بر روي مدت بيماري آنها نيز داشته باشد. شب كاري بر روي عملكرد پرستاران و پزشكان نيز تاثير منفي گذاشته و ممكن است باعث ايجاد مشكلاتي شود. بيماران در طي شب و زماني كه پزشكان و پرستاران شب كار هستند ممكن است مراقبت هاي ضعيف تري را دريافت كنند و در معرض خطر قرار گيرند. نوبت كاري بر روي عملكرد دستگاه توليد مثلي ، دستگاه گوارشي و قلب نيز تاثيراتي دارد بطوري كه ريسك بيماري هاي قلبي در شب كاران حدودا 2 برابر افراد روز كار است و… نمونه اي از استراتژي هايي كه مي توان براي كاهش اثرات كار شيفتي بر روي افراد اعمال كرد به قرار زير مي باشد:
 كنترل نور محيط، كنترل برنامه چرخشي شيفت با توجه به اين نكته كه چرخش به يك شيفت ديرتر آسانتر است از چرخش به يك شيفت زودتر ، در نظر گرفتن فاكتورهاي طبي شخصي و تناسب هاي فيزيكي ، محدود كردن ساعات كار شبانه و…
 مقدمه:
 نوبت كاري، كه خود از عوامل زيان آور ارگونوميك پنداشته مي شوديكي از ره آوردهاي پرهيز ناپذير فن آوري است . بر پايه ي پژوهش هاي انجام شده در كشورهاي توسعه يافته نزديك به 25 درصد از نيروي كار را نيروي نوبت كار تشكيل مي دهند. اين پديده ،مي تواند از جنبه هاي گوناگون ، اثرات ويرانگر بر چگونگي زندگي انسان بجا بگذارد.
 گردش نوبت كاري شامل انواع زيادي از برنامه هاي كاري و تعويض يا تغيرات نوبت كاري بر اساس برنامه ثابت و معين با يك مديريت صحيح مي باشد.اين برنامه را مي توان براي 7 روز متوالي يا 7 روز هفته اجرا كرد. تغير نوبت كاري باعث مشكلات عديده اي از جمله نقص خواب و اختلالات گوارشي و بيماريهاي قلبي عروقي مي شود.
 بسياري از مردم براي انجام كارهاي فيزيكي خود از يك دوره 24 ساعته پيروي مي كنند ، كه به اين چرخه 24 ساعته چرخه سيركادين مي گويند. چرخه سيركادين با كنترل مواردي مانند خواب وبيداري، هضم غذا ، ترشح آدرنالين ، تنظيم حرارت بدن ، فشار خون و نبض و بسيار علائم مهم ديگر در عملكرد و رفتار انسان اثر مي گذارد.
 شواهدي وجود دارد كه نشان مي دهد نوبت كاري باعث اختلالاتي در چرخه طبيعي بدن ميشود . بعنوان مثال نوبت كاري مي تواند موجب به هم خوردگي مزاج و سو تغذيه شود.
 به نسبت ساير بخشهاي استخدام عمومي در صد بيشتري از كارمندان سرويسهاي بهداشتي شيفت كار يا شب كار هستند. بيمارستانها كه بيشترين ميزان استخدام در زمينه مراقبتهاي بهداشتي دارند كارمندان شب كار بيشتري به نسبت بقيه صنايع استخدام مي كنند. پرستاران بزرگترين گروه مراقبتهاي بهداشتي هستند و نيز بزرگترين گروهي هستند كه شب كار مي كنند.
 اقدامات و نتايج تناقض ها ميان فيزيولوژي طبيعي و كار شبانه در مورد كارمندان مراقبتهاي بهداشتي چيست؟اثر كار كردن در زماني كه ريتم طبيعي ما نياز به خواب دارد چيست؟ آيا تفاوت هاي فردي در تحمل نسبت به زمان وجود دارد؟ آيا بعضي از افراد نسبت به كار شبانه بيشتر تناسب فيزيكي دارند؟ آيا انطباق رخ مي دهد؟چه استراتژي هايي مي تواند انطباق را افزايش و خطرات بهداشتي را كاهش دهد؟
 در اين مقاله سعي كرديم كه مروري بر سوالات بالا داشته و اثرات زيان آور كار شبانه را بررسي كنيم.

بقیه در ادامه مطلب

محمدرضا سلطانی بازدید : 1635 چهارشنبه 02 آذر 1390 نظرات (0)

نوبت كاري
 هرگونه فعاليتي كه بيرون از دريچه زماني كار روزانه صورت بپذيرد، نوبت كاري عنوان مي‌شود . نوبت كاري پديده اجتماعي نويني نيست. در روم باستان نيز براي كاهش حجم رفت و آمد و جلوگيري از بسته شدن گذرگاهها و همچنين دور ماندن محموله‌ها از چشم راهزنان، حمل و نقل مواد و كالاها، الزاماً در شب انجام مي‌پذيرفت . گسترش نوبت كاري در جوامع امروزي، عمدتاً به دلايل زير صورت مي‌پذيرد:
 1-فرايندهاي صنعتي: ‌نمي‌توان بسياري از صنايع نوين، مانند نيروگاههاي برق، صنايع فولاد و... را در شب متوقف كرد.
 2-فشارهاي اقتصادي: شركتها و كارخانه‌ها اغلب ترجيح مي‌دهند به صورت دو يا سه نوبت كاري كنند به دليل اينكه ماشين آلات بسيار گران‌قيمت بوده و نمي‌توان تعداد آنها در شيفت روز زيادتر كرد.
 3-نيازهاي بخشهاي خدماتي: در بخشهاي خدماتي مثل بيمارستان‌ها، نيروي انتظامي، غذاخوري‌ها، ايستگاههاي برق و... شرايط ايجاب مي‌كندكه در سراسر شبانه‌روز خدمت رساني شود. مشكلات فيزيولوژيك اصلي در رابطه با نوبت كاري، تغييرات الگوي 24 ساعته بدن است.

 نقش هورمون‌هاي بدن

بقیه در ادامه مطلب

محمدرضا سلطانی بازدید : 1144 چهارشنبه 02 آذر 1390 نظرات (0)

پوﻛﻰاستخوان حالتي است كه ﺪﺮﺁن استخوان ﺷﻛﻧﻧﺪﻩ شده و احتمال ﺸﻛﺴﺗﮔﻰ با ضربات كوﭽﻚ افزايش مي يابد.پوﻛﻰاستخوان از ﮔﺮفتاريهاي بسيار شايع جوامع بشري است كه بعد از سن 35ساﻠﮔﻰ روند ﺁن در انسان اغاز ميشود. حدود نيمي از زنان مسنتر از 75 سال به بيماري ﭙﻮﻛﻰاستخوان مبتلا مي شوند. به طور تقريبي از هر سه زن يك نفر و از هردوازده مرد يك نفر به ﭙﻮﻛﻰاستخوان مبتلا مي شوند و اين امر در سال منجر به ده هزار شکستگی ناتوان كننده در مبتلايان مي شود كه ﻤﺘﺄﺳﻔﺎﻨﻪ تعداد اندكي از مبتلايان به ﭙﻮﻛﻰاستخوان مورد بررسي و ارزيابي قرار ﻤﻰﮔﻴﺮند.

 پوﻛﻰاستخوان عارضهﺍي است كه با بالا رفتن سن بوجود ميﺁید. در نتيجه از استحكام بافت واملاح استخواني كم شده و از مقاومت ﺁن كاسته مي شود. استخوان انسان در سن كودكي خاصيت ارتجاعي و تحمل فشار زيادتري را دارد و به تدريج سفت ومحكم شده و از مقاومت ﺁن كاسته مي شود و اين ﻤﺴﺋﻟﻪ در سن20 ساﻟﮔﻰ به اوج خود مي رسد و بين سن 20تا35 ساﻟﮔﻰاستحكام استخوان به همان قوت باقي مي ماند. به همين دليل در افراد جوان ضربات بسيار شديد مثل تصادفات مي تواند منجر به ﺷﮐﺳﺗﮔﻲاستخوان شود، اما از اين سن به بعد بتدريج و با سرعتي كم از تراكم استخوان كاسته مي شود و استخوان ها با بالا رفتن سن ﭙﻮﻚ مي شوند. در زنان بعد از ياﺋﺳﮔﻲ به علت توقف ترشح هورمونهاي زنانه و نقش مهم اين هورمونها در استحكام استخوانها ،شيوع ﭙﻮﮐﻰاستخوان زيادتر مي شود.

بقیه در ادامه مطلب

محمدرضا سلطانی بازدید : 1337 یکشنبه 29 آبان 1390 نظرات (0)

چـرخـه خـواب و بـیــداری، فـعالیت و اسـتـراحت، حرارت بدن، بـرون ده قـلـب، مـصـرف اکسیژن و مـیـزان ترشح غدد درون ریز توسط ساعت بیولوژیک بدن تنظیم می گـردنـد. سـاعــت بیولوژیک مختص انسانها نبـوده و تـمـام مـوجـودات زنـده از بــاکتری ها گرفته تا خود انـسـانها واجد چنین ساعتی میباشند. در تنظیم ساعت بیولوژیک بدن 3 عضو با یکدیگر همکاری میکنند:

 1- گیرنده های نور واقع در چشمها
 2- بخشی از هیپوتالاموس بنام SCN
 3- غده صنوبری

 هنگامی که نور (بطور طبیعی نور خورشید) به چشمها میرسد گیرنده های نور آن را به هیپوتالاموس مغز مخابره میکنند سپس هیپوتالاموس به غده صنوبری که چشم سوم نیز نامیده میشود، فرمان میدهد که ملاتونین ترشح کند. در واقع تولید ملاتونین نسبت به دو عامل نور و حرارت حساس میباشد. هنگامی که نور و حرارت کاهش می یابد ما احساس خواب آلودگی خواهیم کرد چرا که تولید ملاتونین افزایش می یابد. ملاتونین در غیاب نور و در شب تولید میگردد بطوری که میزان ملاتونین در شب 10 برابر میزان آن در روز میباشد. میزان ترشح و تولید ملاتونین در افراد مسن کاهش می یابد. از این رو آنها صبها زودتر از خواب برمیخیزند. بر هم خوردن تنظیم ساعت درونی و ناهمخوانی آن با محیط پیرامون و شبکه اجتماعی منجر به بروز بی خوابی مزمن، هواپیمازدگی و اختلال خواب درشاغلینی که در دو شیفت کار میکنند، میگردد.

 شما میتوانید با اندازه گیری دمای بدن و سطح هوشیاری خود در طی شبانه ریز پی ببرید که آیا جزو دسته سحر خیزها میباشید و یا شب زنده داران. در جه حرارت بدن افراد سحر خیز معمولا در پیش از ساعت 8 بعد از ظهر کاهش می یابد. این افراد از لحاظ آناتومی انعطاف ناپذیر بوده و اوج حرارت بدن و سطح هوشیاری آنان در اوایل بعد از ظهر می باشد. اما افراد شب زنده دارانطباق پذیری بیشتری دارند. در افراد سحر خیز ملاتونین کمتری ترشح میگردد بنابراین بیشتر در معرض اختلالات خواب قرار دارند.

 مترونوم بدن

بقیه در ادامه مطلب

محمدرضا سلطانی بازدید : 1113 یکشنبه 29 آبان 1390 نظرات (0)

دردهاي ناشي از كار با كامپيوتر :


 كاربرد كامپیوتر در زندگی بشر بسیار زیاد است و تعداد زیادی از افراد ساعتهای متمادی با كامپیوتر كار می كنند. به همین دلیل شناخت عوامل موثر در محیط كار با كامپیوتر اهمیت زیادی دارد وجود شرایط نامناسب در محیط كاری و عدم توجه به موارد ارگونومیکی و بهداشتی هنگام كار با كامپیوتر ممكن است در بلند مدت سبب بروز بیماریها و ناهنجاریها شود.

 عوارض كار طولاني مدت با كامپيوتر شامل ضایعات چشم، سردرد ، كمر درد و فشار در نواحی مچ دست ، شانه و گردن و دردهاي گردن و شانه است كه با خستگي شديد عضلات اين ناحيه همراه است، دردهاي مفصل آرنج، مچ، انگشتان و نهايتاً دردهاي پشت و كمر مي باشد.

 فراموش نکنیدزماني كه در هنگام كار با كامپيوتر بدن بيش از حد به جلو خم شده باشد . شانه و عضلات گردن قادر به نگهداشتن وزن سر نيست و به ياد داشته باشيد كه بيشتر دردهاي ناحيه گردن و پشت كه هنگام كار با كامپيوتر عارض مي شوند به دليل قرار گيري نادرست بدن روي صندلي و پشت ميز است .

 جهت جلوگیری از درگیری عضلانی و اسکلتی موارد زیر را رعایت کنید:

 ۱- ميز و صندلي خود را به شکل استاندارد انتخاب کنید.

 ۲- از ميز، صندلي، مانيتور، صفحه كليد و موس به شکل صحیح استفاده کنید .

 ۳- انجام حركات نرمشي ساده به صورت تمرين روزانه را فراموش نکنید.

 حال به برسی موارد بالا می پردازیم :


 صندلی مناسب برای پشت کامپیوتر چه ویژگیهایی باید داشته باشد ؟
 ۱- ارتفاع صندلی باید قابل تنظیم باشد. ارتفاع صندلی ، ۴۱ تا ۵۲ سانتی متر توصیه می شود.

 ۲- سطح نشیمنگاه صندلی باید دارای طول و عرض ۴۰ تا ۴۸ سانتی متر باشد.برای افراد چاق صندلی های پهن تر توصیه می شود.

 ۳- ضخامت تشک در حدود ۴ تا ۵ سانتی متر باشد و رویه آن از جنسی باشد که اصطلاحاً بتواند تنفس کند و لبه جلو صندلی، گرد و لبه بیرونی آن، نرم باشد.

 ۴- زاویه پشتی با تشک صندلی ، حداقل ۹۵ تا ۱۱۰ درجه باشد. ۵- عرض پشتی صندلی باید حداقل ۳۲ تا ۳۶ سانتی متر باشد.ارتفاع پشتی صندلی را نیز بین ۵۰ تا ۸۲ سانتی متر توصیه می کنند.صندلی باید در قسمت قرار گرفتن گودی کمر (ارتفاع ۱۵ تا ۲۰ سانتی متراز پایین) داری یک قوس محدب و در قسمت پشت دارای یک قوس مقعر باشد.

 ۶- صندلی های مورد استفاده در کار با رایانه بهتر است دسته دار بوده و دسته آن با ارتفاع میز کار مطابقت داشته باشد. همچنین دارای ۵ چرخ بوده و چرخان باشد. شیب کف صندلی ۵ تا ۱۵ درجه برای تمایل به جلو و ۵ درجه تمایل به عقب را امکان پذیر سازد.

 طریقه صحیح استفاده از ميز، صندلي، مانيتور، صفحه كليد و موس :

 بهترين حالت نشستن پشت ميز اين است که کمي بدن را به عقب متمايل کنيم، به طوري که زاويه ي بين ران‌ها و تنه حدود ۱۳۵ درجه شود. البته از آنجايي که اين زاويه ممکن است باعث سُرخوردن ما به عقب و حتي افتادن شود(اگر تکيه گاهي نداشته باشيم)، محققان به ۱۲۰درجه هم رضايت داده اند. آنها مي گويند اين گونه نشستن مي‌ تواند باعث کاهش کمر درد شود.

 به گفته ي اين محققان ۳۲ درصد مردم بيش از ۱۰ ساعت را در روز، به صورت نشسته سپري مي ‌‌کنند و نيمي از آنان حتي براي صرف ناهار نيز،ميز خود را ترک نمي‌ کنند و دو سوم مردم زماني که از کار به منزل باز مي ‌گردند، باز هم مي ‌نشينند.

 علاوه بر اين، بررسي‌ها نشان داده است که يک سوم افراد به همين علت، يعني بد نشستن هاي طولاني، از کمر درد رنج مي برند. پس، از آنجا که بد نشستن مي تواند با ايجاد فشار بر ستون فقرات و رباط‌ هاي مربوطه، انسان را دچار دردمزمن و بد شکلي کند، لازم است اصول درست نشستن را بدانيم تا دچار اين مشکلات نشويم.

 بيشتر ما در طول ساعات کاري، پشت ميز و روي صندلي هايي نشسته ايم که نه به وضعيت قرار گرفتن شان توجه داريم ونه به نحوه ي نشستن خودمان روي آنها. اما وقتي که کارمان تمام مي شود، از دردي که در کمر و گردنمان حس مي کنيم، مي‌فهميم که بايد نشستن خود را اصلاح کنيم.

 وقتي که زاويه ي نشستن ما قائمه باشد، انحناي طبيعي ستون فقراتمان کمتر شده و باعث مي‌ شود به صفحه هاي ژله اي بين مهره ها فشار بيشتري وارد شود. در ضمن ثابت نشستن طولاني با فشار پي در پي، باعث خوردگي و ساييدگي مهره ها و نرسيدن خون کافي به ديسک و سخت شدن و کاهش قابليت انعطاف آن مي شود.همه ي اين عوامل دست به دست هم داده و ما را دچار کمردرد مي کنند.

 در نهايت هم اين ما هستيم که بايد تصميم بگيريم آيا مي ‌خواهيم درست بنشينيم تا سالم بمانيم، يا اينکه با تنبلي، تسليم کمردرد مي شويم و يک عمر عذاب مي کشيم. بد نيست بدانيد متخصصان براي اصلاح وضعيت نشستن چهار مرحله را پيشنهاد کرده اند:

بقیه در ادامه مطلب

محمدرضا سلطانی بازدید : 838 یکشنبه 29 آبان 1390 نظرات (0)

استفاده از دستکشها در صنایع ( برای مثال ساختمان سازی، انبارداری ), عمومیت دارد.دستكشها ممکن است برای حفاظت در برابر گرما، سایش، مواد خطرناک استفاده شوند.اگر چه دستکش ها در ایمنی دست ها مفید شناخته شده اند اما اطلاعات اندكي در مورد اثراتی که آنها ممکن است بر روی کیفیت و کارآیی انجام کار ویا ریسکهای بالقوه مربوط به ترومای تجمعی داشته باشند دردسترس است .
 اثرات دستکش ها بر روی انجام کار به راحتی قابل تشخیص است. دستکش ها ممکن از حرکات دستها جلوگیری کنند و موجب مشکلاتی دردقت وسرعت بشوند ونهایتا ایجاد مشکلاتی در تولید کنند.
 علاوه بر این دستکش ها سطح نیرویی را که ممکن است بر روی یک شی اعمال شود را کاهش دهند بنابر این افزایش نیروی درونی باید حاصل شود تانیروی خروجی مورد نیاز برای انجام وظیفه را تامین کند . این نیروی درونی افزایش یافته ممکن است ریسک ایجاد صدمات حاد و تجمعی را افزایش دهد . صدمات تجمعی ممکن است در صورتی رخ دهد که خستگی ماهیچه های اولیه منجر به بکار گیری ضعیف عضلات ثانویه شود که این عضلات ثانویه نوعا برای کنترل حرکات به جای ایجاد نیرو به کار می روند و همچنین خستگی ماهیچه های اولیه ممکن است مانع تولید نیروی کافی نیز بشود بطوریکه مشکلات هم در جابجایی مواد و هم در کنترل آنها ايجاد شود.صدمات حاد نیز ممکن است در اثر کشیده شدن بیش از حد نرمال عضلات برای ایجاد نیروی مورد نیاز ايجاد شود که موجب استرین و یا رگ به رگ شدگی عضلات می شود. دستکش ها همچنین ممکن است در بروز حوادث بالایی از اختلالات تروماهای تجمعی CTDs تاثیر داشته باشد. از سال 1989تا كنون 50 درصد از بیماریهای شغلی را CTDs تشکیل داده اند اما این موضوع ناشناخته است که چه تعدادی از مشاغل از دستکش استفاده کرده اند.
 علایم حاکی ازآن است که فعالیت های پر قدرت و تکراری منجر به CTD شده است.

بقیه در ادامه مطلب

محمدرضا سلطانی بازدید : 1384 یکشنبه 29 آبان 1390 نظرات (0)

نحوه ي خوابيدن

 -استفاده از بالش كوتاه زير سر براي خوابيدن
 -استفاده از تشك سفت يا دو يا چند لايه پتو پتو به جاي تشك
 -خوابيدن در حالت طاق باز يا به پهلو
 -در حالت خوابيدن به پهلو، جمع كردن پايي كه بالا قرار گرفته است به داخل شكم
 - اجتناب از خوابيدن به روي شكم در مبتلايان به آرتروز زانو
 -توصيه به خوابيدن به روي شكم در مبتلايان به آرتروز كوكسو فمورال

 نحوه ي صحيح به رختخواب رفتن و بلندشدن از آن

 • براي بلندشدن از رخ تخواب ابتدا به يك پهلو بچرخيد.
 • سپس از طريق سفت كردن عضلات شكم و با كمك دست ها در لبه تخت بنشينيد و بعدبايستيد.
 • در هنگام درازكشيدن ايت مراحل را به عكس انجام دهيد.
 همواره از انجام حركات ناگهاني و سريع خودداري كنيد.

 نحوه ي صحيح نشستن

 نكات مورد توجه در موقع نشستن بر روي زمين:
 نشستن به مدت طولاني در يك جا ( هر ۲۰ دقيقه يك بار بلند شويد و حدا قل يك دقيقه راه برويد. )
 صاف نشستن و به جايي تكيه كردن
 منقبض كردن عضلات شكم بدون حبس كردن نفس
 عقب بردن شانه ها و نگاه كردن به جلو
 قراردادن يك بالش كوچك پشت كمر براي راحتي بيشتر
 در صورت داشتن درد در ناحي هي زانو يا كمر بهتر است روي زمين ننشينيد و روي صندلي بنشينيد.

 نكات مورد توجه براي نشستن بر روي صندلي:

بقیه در ادامه مطلب

محمدرضا سلطانی بازدید : 1014 یکشنبه 29 آبان 1390 نظرات (0)

 ارتفاع كار در وضعيت ايستاده
Ø كار در وضعيت نشسته
Ø مزاياي كار نشسته
Ø ارتفاع كار در حالت ايستاده
Ø وضعيت ايستاده استاندارد
Ø وضعيت نشسته استاندارد
Ø كار در وضعيت ايستاده
Ø طراحي ايستگاههاي كاري در وضعيت نشسته
Ø طراحي ايستگاه كار در وضعيت نشسته و ايستاده
Ø طراحي صندلي و ميزكار براساس اطلاعات آنتروپومتري
Ø طراحي ميز كار و صندلي نشسته
Ø اصول مهم در طراحي صندلي هاي اداري
با توجه به تناسب كاري به طور كلي سه وضعيت در هنگام كار وجود دارد :
1ـ ايستاده
2ـ نشسته
 3ـ نشسته ـ ايستاده

ارتفاع كار در وضعيت ايستاده
ارتفاع كار اهميت ويژه اي در طراحي محيط كار دارد . چنانچه ارتفاع كار بلند باشد دست براي جبران اين وضعيت بالا قرار مي گيرد كه اين خود باعث درد ناحيه گردن و شانه ها خواهد شد و پائين بودن ارتفاع نيز باعث خم شدن فرد و در نهايت كمردرد مي گردد بنابراين ارتفاع كار بگونه اي متناسب با ارتفاع بدن شخص طراحي مي شود .
در كار ايستاده بايستي توجه شود كه آزادي حركت كافي براي پاها وجود داشته باشد و اين امر حتي براي زانوها و نوك پاها نيز صادق است . اصولاً براي پاها هنگام كار بصورت ايستاده هيچ گونه وظيفه اي مانند فشاردادن و … نبايستي در نظر گرفته شود زيرا فشار زيادي به پاها وارد خواهد شد كه خستگي و فرسودگي زودرس و واريس و عوارض ديگر را بدنبال خواهد داشت .

بقیه در ادامه مطلب

محمدرضا سلطانی بازدید : 882 یکشنبه 29 آبان 1390 نظرات (0)

در محیطهای کاری مانند اتاق کنترلها که دارای صفحه نمایش و صفحه کنترل میباشد نیاز به طراحی متناسب با آن شرایط میباشد.
 درکنترل پنلها شکلهای متنوعی از دکمه ها با عملکردهای گوناگون وجود دارد.

 معمولا سه نوع میز پنل وجود دارد:

 flat panels

 یک نوع از آنها به صورت فلت میباشد .که ساده ترین جهت ساخت و ارزانترین آنها میباشد.که البته در صورت پراکندگی تجهیزات نصب شده روی آن میتواند مشکلات خاص خودش را ایجاد نماید.ودر واقع ناجورتر از سایر نمونه ها میباشد و لبه بیرونی آن خارج از سطح دسترسی فرد میباشد.وهمچنین قدرت دید در آن قسمتها کاهش میابد.

sectional panel
 در واقع این نوع از پنلها از چند قطعه هندسی به هم چسبیده درست میشوند .
 این نوع صفحات مانند مورد فوق به آسانی ساخته میشوند.در صورتی که این نوع صفحات با زوایای مناسب طراحی شوند در واقع اکثر نقاط آن در دسترس خواهند بود.

curved panels

 صفحات دارای خم بهترین نوع برای استفاده کنندگانی است که همه نقاط را میخواهند تحت کنترل داشته باشند.و البته در این نمونه در تمامی زوایا امکان دید عمود به صفحات نمایش،ویا حتی تجهیزات مدرج وجود دارد.ودقت در قرائت برخی اعداد و یا دیدن صحیح و بدون انحراف آنها برای کنترل هر چه بیشتر عملیات ، برای همه واضح و نیازی به توضیح بیشتر نمیباشدو عیوب این نوع از صفحات قیمت بالا به علت سختی ساخت و شکل دهی آنهاست.

محمدرضا سلطانی بازدید : 1116 یکشنبه 29 آبان 1390 نظرات (0)

چکیده:
 با توجه به وسعت و دامنه موضوع ارگونومی ، یک نیاز در قالب سازمان و وضع قوانین از اعتبار دادن به دانش و فرهنگ را باید تلقین نمود ، نخست باید به موارد تدریس توجه شود ، و مشکلات زیادی که در درون برنامه های آموزشی وجود دارد از قبیل محدود بودن آموزش و مدت زمان اثر آموزش و درک گیرنده مطلب و تنظیم مواردی در این زمینه ، نوع مربوط به آنالیز ، سیستماتیک ، بنیادی و تحقیقات کاربردی و آموزش از طریق رسانه های جمعی (مثل صدا و سیما و نشریات)، همچنین از طریق آگهی ها ، بروشور هایی تخصصی در مدارس ، کارخانجات ، دانشگاهها و مؤسسات صورت گیرد.
 گسترش دانش های تازه مقتضی با فرهنگ پیشرفته و استعمال کاربردی گوناگون آن در محیط کاری در سرتاسر ایران الزامی است؛ اگر این موارد بطور متوالی صورت نگیرد افراد تمایل به بازگشت به عادت های گذشته خود دارند.

 هدف اصلی این طرح چگونگی ایجاد یک بستر مناسب میان فرهنگ و عواملی که تأثیر گذار هستند بر سلامتی انسان و چگونگی حفظ و ارتقاء آن در بین اقشار جامعه صنعتی و حرفه ای می باشد.
 روند صنعتي شدن جوامع بشري و رشد روزافزون و سريع تكنولوژيهاي مختلف در جهان و ابداع و ارائه روشهاي جديد در صنايع و وقوع اختراعات و اكتشافات علمي و فني باعث گرديد انسان امروزي در معرض تهديد و فشار آن چيزهايي قرار بگيرد كه خود به دست خود ساخته و ايجاد كرده است. در اين شرايط نياز صيانت از سلامتي نيروي كار و ساير دارائيهاي با ارزش او در مقابل خطرات محيط بيش از پيش احساس مي شود.
 همانطور که می دانیم کار و انسان دو جزء اصلی و تفکیک ناپذیر هستی هستند که باید متناسب با یکدیگر برنامه ریزی شوند. کاربرد ارگونومی در طراحی فرایند ها و سیستم ها تأثیر شایان توجهی بر افزایش تولید ، کاهش هزینه های درمانی ، افزایش رضایت شغلی ، افزایش بهروری و بطور کلی ، فرآوری نیروی کار داشته و فزون شدن درآمد ملی و منافع اقتصادی را سبب می شود.

بطورکلی، فرهنگ پدیده ای واقعی و نیرومند است. تغییردادن آن کار دشواری است و برای این تغییر، پشتیبانی چندانی از داخل یاخارج سازمان نخواهیم یافت.
 فرهنگ سازمانی پدیده ی مبهمی است. هنگامی که تصمیم می گیریم درباره ی فرهنگ عامه تحقیق کنیم، کار را با تشخیص و تفکیک باورهای راهنمای بنیادی از باورهای روزمره ی آن آغازمی کنیم.
 مردم باورهای گوناگونی دارند؛ اعم از باورهای اندیشیده یا باورهای عوامانه: مثلاً اعتقادبه خدا، به تقدس کانون خانواده ، جمع شدن در کنار آبسرد کن برای پچ پچ کردن و پی بردن به ماجراهای اداری در محیط کار ، و تماشای تلویزیون پیش از خواب.
 بعضی از باورها مربوط به نکات جزیی زندگی روزمره و بعضی از آنها در حوزه ی مسائلی است که از نظر فرد ، سازمان یا جامعه بطورکلی اهمیت زیادی دارند. باورهای (راهنمای) عالی، زمینه ی ایجاد باورهای عملی و واقعی زندگی روزمره را فراهم می آورند ، یعنی اینکه این باورهای راهنما، جهت حرکت باورهای روزمره را تعیین می کنند.
 برای نمونه، باورهای راهنما دریک خانواده ممکن است این باشد که مثلاً خانواده باید واحدی نیرومند ومنسجم باشد، نسبت به زندگی، اعضای خانواده مرکزیت داشته باشد وهمه بطورمنظم وهدفمند با یکدیگر همبسته و نزدیک باشند. سپس از این باور راهنماست که بسیاری باورهای روزمره ی زندگی مانند غذاخوردن، استفاده از تعطیلات و فعالیتهای دیگر ریشه می گیرد.
 به همین منوال، در محیط کار هم ممکن است باور راهنمایی این چنین باشد که مثلاً به همه ی کارمندان فرصت داده شود تا حداکثر استعداد و توانایی لازم خود را بکارگیرند. بنابراین، باورهای روزمره در چنین محیط کاری می تواند بر درستکاری و تصمیم گیری صحیح و سنجیده، ارزشیابی عملکرد به طرز مطلوب، اولویت دادن به کارکنان سازمان در تصاحب پست های مهم و برنامه های پرورش نیروی انسانی در سطح ممتاز، تأکید کند.
 باورهای راهنما به دودسته تقسیم می شوند:
 1- باورهای بیرونی- مربوط به نحوه ی رقابت و نحوه ی هدایت کردن کسب و کار.
 2- باورهای درونی- که در خصوص نحوه ی مدیریت و هدایت شخص یا سازمان است.
 ازسوی دیگر، باورهای روزمره از گونه ی دیگری هستند. ضمن آنکه آنها نیز بخشی ازفرهنگ جامعه ، سازمان یا شرکت راتشکیل می دهند، نباید آنها را با باورهای راهنما اشتباه گرفت. باورهای روزمره، قانونمندی و احساساتی است که به رفتار روزانه مربوط می شوند؛ بستگی به موقعیت دارند و متناسب با شرایط تغییرمی کنند. شگرد دانستن و نادیده انگاشتن رابه کارکنان می آموزند. باورهای روزمره، ابزار کاری مانده گاری برای فرد در جامعه یا سازمان هستند.
 دستیابی به ماهیت باورهای راهنما وتشخیص آنها از باورهای روزمره به علت ارتباط موجود بین باورها و استراتژی، حائز اهمیت است. استراتژی از باورهای راهنما ناشی می شود، آنها ریشه هایی هستند که استراتژی از آنها می روید. اگر استراتژی موضوعی است که یک سازمان درصدد اجرای آنست و سازمان وسیله ایست که چگونگی اجرای آن موضوع را نشان می دهد، باورهای راهنما این جنبه رادارند که چرا سازمان در پی اجرای استراتژی است. موفقیت استراتژی یا شکست آن بستگی به هماهنگی یا عدم هماهنگی آن با باورهای روزمره ای دارد که در کارکنان، ساختار و نظامهای موجود یک سازمان تثبیت شده است.
 پس با ایجاد آگاهی و ترویج فرهنگ مناسب و اجرای برنامه های آموزشی مناسب ؛ آسیبهای ارگونومیکی در تمامی زمینه ها را می توان به میزان 35 تا 91 درصد کاهش داد.

محمدرضا سلطانی بازدید : 915 یکشنبه 29 آبان 1390 نظرات (0)

دردهاي ناشي از كار با كامپيوتر :


 كاربرد كامپیوتر در زندگی بشر بسیار زیاد است و تعداد زیادی از افراد ساعتهای متمادی با كامپیوتر كار می كنند. به همین دلیل شناخت عوامل موثر در محیط كار با كامپیوتر اهمیت زیادی دارد وجود شرایط نامناسب در محیط كاری و عدم توجه به موارد ارگونومیکی و بهداشتی هنگام كار با كامپیوتر ممكن است در بلند مدت سبب بروز بیماریها و ناهنجاریها شود.

 عوارض كار طولاني مدت با كامپيوتر شامل ضایعات چشم، سردرد ، كمر درد و فشار در نواحی مچ دست ، شانه و گردن و دردهاي گردن و شانه است كه با خستگي شديد عضلات اين ناحيه همراه است، دردهاي مفصل آرنج، مچ، انگشتان و نهايتاً دردهاي پشت و كمر مي باشد.

 فراموش نکنیدزماني كه در هنگام كار با كامپيوتر بدن بيش از حد به جلو خم شده باشد . شانه و عضلات گردن قادر به نگهداشتن وزن سر نيست و به ياد داشته باشيد كه بيشتر دردهاي ناحيه گردن و پشت كه هنگام كار با كامپيوتر عارض مي شوند به دليل قرار گيري نادرست بدن روي صندلي و پشت ميز است .

 جهت جلوگیری از درگیری عضلانی و اسکلتی موارد زیر را رعایت کنید:

 ۱- ميز و صندلي خود را به شکل استاندارد انتخاب کنید.

 ۲- از ميز، صندلي، مانيتور، صفحه كليد و موس به شکل صحیح استفاده کنید .

 ۳- انجام حركات نرمشي ساده به صورت تمرين روزانه را فراموش نکنید.

 حال به برسی موارد بالا می پردازیم :


 صندلی مناسب برای پشت کامپیوتر چه ویژگیهایی باید داشته باشد ؟
 ۱- ارتفاع صندلی باید قابل تنظیم باشد. ارتفاع صندلی ، ۴۱ تا ۵۲ سانتی متر توصیه می شود.

 ۲- سطح نشیمنگاه صندلی باید دارای طول و عرض ۴۰ تا ۴۸ سانتی متر باشد.برای افراد چاق صندلی های پهن تر توصیه می شود.

 ۳- ضخامت تشک در حدود ۴ تا ۵ سانتی متر باشد و رویه آن از جنسی باشد که اصطلاحاً بتواند تنفس کند و لبه جلو صندلی، گرد و لبه بیرونی آن، نرم باشد.

 ۴- زاویه پشتی با تشک صندلی ، حداقل ۹۵ تا ۱۱۰ درجه باشد. ۵- عرض پشتی صندلی باید حداقل ۳۲ تا ۳۶ سانتی متر باشد.ارتفاع پشتی صندلی را نیز بین ۵۰ تا ۸۲ سانتی متر توصیه می کنند.صندلی باید در قسمت قرار گرفتن گودی کمر (ارتفاع ۱۵ تا ۲۰ سانتی متراز پایین) داری یک قوس محدب و در قسمت پشت دارای یک قوس مقعر باشد.

 ۶- صندلی های مورد استفاده در کار با رایانه بهتر است دسته دار بوده و دسته آن با ارتفاع میز کار مطابقت داشته باشد. همچنین دارای ۵ چرخ بوده و چرخان باشد. شیب کف صندلی ۵ تا ۱۵ درجه برای تمایل به جلو و ۵ درجه تمایل به عقب را امکان پذیر سازد.

 طریقه صحیح استفاده از ميز، صندلي، مانيتور، صفحه كليد و موس :

 بهترين حالت نشستن پشت ميز اين است که کمي بدن را به عقب متمايل کنيم، به طوري که زاويه ي بين ران‌ها و تنه حدود ۱۳۵ درجه شود. البته از آنجايي که اين زاويه ممکن است باعث سُرخوردن ما به عقب و حتي افتادن شود(اگر تکيه گاهي نداشته باشيم)، محققان به ۱۲۰درجه هم رضايت داده اند. آنها مي گويند اين گونه نشستن مي‌ تواند باعث کاهش کمر درد شود.

 به گفته ي اين محققان ۳۲ درصد مردم بيش از ۱۰ ساعت را در روز، به صورت نشسته سپري مي ‌‌کنند و نيمي از آنان حتي براي صرف ناهار نيز،ميز خود را ترک نمي‌ کنند و دو سوم مردم زماني که از کار به منزل باز مي ‌گردند، باز هم مي ‌نشينند.

 علاوه بر اين، بررسي‌ها نشان داده است که يک سوم افراد به همين علت، يعني بد نشستن هاي طولاني، از کمر درد رنج مي برند. پس، از آنجا که بد نشستن مي تواند با ايجاد فشار بر ستون فقرات و رباط‌ هاي مربوطه، انسان را دچار دردمزمن و بد شکلي کند، لازم است اصول درست نشستن را بدانيم تا دچار اين مشکلات نشويم.

 بيشتر ما در طول ساعات کاري، پشت ميز و روي صندلي هايي نشسته ايم که نه به وضعيت قرار گرفتن شان توجه داريم ونه به نحوه ي نشستن خودمان روي آنها. اما وقتي که کارمان تمام مي شود، از دردي که در کمر و گردنمان حس مي کنيم، مي‌فهميم که بايد نشستن خود را اصلاح کنيم.

 وقتي که زاويه ي نشستن ما قائمه باشد، انحناي طبيعي ستون فقراتمان کمتر شده و باعث مي‌ شود به صفحه هاي ژله اي بين مهره ها فشار بيشتري وارد شود. در ضمن ثابت نشستن طولاني با فشار پي در پي، باعث خوردگي و ساييدگي مهره ها و نرسيدن خون کافي به ديسک و سخت شدن و کاهش قابليت انعطاف آن مي شود.همه ي اين عوامل دست به دست هم داده و ما را دچار کمردرد مي کنند.

 در نهايت هم اين ما هستيم که بايد تصميم بگيريم آيا مي ‌خواهيم درست بنشينيم تا سالم بمانيم، يا اينکه با تنبلي، تسليم کمردرد مي شويم و يک عمر عذاب مي کشيم. بد نيست بدانيد متخصصان براي اصلاح وضعيت نشستن چهار مرحله را پيشنهاد کرده اند:

بقیه در ادامه مطلب

محمدرضا سلطانی بازدید : 1408 یکشنبه 29 آبان 1390 نظرات (0)

امروزه ثابت شده كه نور خورشيد بيشتر از الكتريسيته كارايي كارمندان را در محيط كاري بالا مي برد.به همين دليل سعي مي شود در دفاتر اداري براي بهره گيري بيشتر از نور خورشيد ، پنجره هاي بيشتري نصب شود. معماران امروزه درصددتغيير فضاهاي محيط كار هستند. در همين راستا سعي مي كنند تا با حفظ استقلال فردي كارمندان ، فضاهايي را طراحي كنند كه الهام بخش شرایط مطلوب دركار باشد.

 در حال حاضر مواد جديدي براي ايجاد تغييرات مورد نظر ، بكار گرفته مي شود.برای مثال طراحان اصولي را براي جلوگيري از پخش صدا رعايت مي كنند تا محيط كار آرامش لازم براي فعاليت كارمندان را داشته باشد. همچنين ارگونوميك بودن محيط كار و لوازم مورد استفاده در آن براي تسهيل شرايط كار ، به كار گرفته مي شود. در فضاهاي امروزي محيط كار ، ستونهاي زايد حذف مي شود و سقف هايي با جلوه هاي ويژه كه زيبايي محيط كار را دو چندان مي كند ، استفاده مي شود. به دليل تمام شدن چوب و ديگر مصالح طبيعي ، طراحان از مواد مصنوعي نظيرروكش هاي سنگي توليد كارخانه ، سنگهاي ورقه اي مصنوعي و چوب سدر كه بسيار شبيه نمونه هاي طبيعي خود هستند ، استفاده مي كنند. بلوكهاي آكريليك هم جايگزين بلوكهاي شيشه اي مي شوند. اين بلوكهابا انتقال نور مشكل سنگيني و سختي نصب را ندارند. ضمنا از ديوارهاي شيشه اي و آكريليك كه بسياركم هزينه و جذاب هستند، براي جدا سازي فضاها مي توان استفاده كرد.

 از نكات ديگر كه امروزه در طراحي ها، مد نظر قرار مي گيرد ، انتخاب رنگ است كه تاثير رواني زيادي روي افراد و بالا بردن بازدهي كارآنان دارد.

 رنگها اصولا ميتوانند احساس خشم، محبت، شادي و حتي اعتماد را به بيننده منتقل كنند. در يك آزمايش تعدادي از افراد را در يك محيط با رنگهاي بي حس و نا مناسب قرار دادند. سپس از آنها خونگيري به عمل آمد. مواد موجود در خون اين افراد را به خوكچه هاي هندي تزريق كردند. جالب است بدانيد بعد از دو ساعت همه ي خوكچه ها از بين رفتند !!!!

بقیه در ادامه مطلب

محمدرضا سلطانی بازدید : 1350 یکشنبه 29 آبان 1390 نظرات (0)

پست كار، محلي است كه در آن يك شخص يا گروهي از افراد، وظايفي را براي يك دوره زماني نسبتا طولاني انجام ميدهند.
 مشكلات بهره وري، رضايت مهندسي شغلي و ايمني با طراحي كار در صنايع، ارتباط مستقيم دارد. طراحي ارگونوميك محل كار، با در نظر گرفتن جنبه هاي رواني و فيزيكي، باعث افزايش رضايت شغلي كاركنان و كاهش ميزان حوادث ميشود. محيط كار مطلوب، محيطي است كه نه تنها از نظر بهداشتي آسيب رسان نباشد، بلكه موجب ارتقاء سطح بهداشت و سلامتي كاركنان – چه از نظر فيزيكي و چه از لحاظ رواني – گردد. همچنين طراحي محيط كار مطلوب از طريق بهبود بهره وري و كاهش غيبت از كار، سود سرشاري را بدنبال خواهد داشت. براي طراحي محيط كار مطلوب و مناسب، ابتدا طراح بايد به ابعاد فيزيكي افراد يا كارگران توجه نموده و سعي كند كه در طراحي خود حداقل 90% از آنان را در محدودة طراحي قرار دهد. در اين رابطه، اصلي وجود دارد كه موضوع را روشنتر ميكند: در مورد حد دسترسي و اعمال نيرو، افراد كوچكتر يا ضعيف تر مورد توجه قرار ميگيرند و براي در هاي ورود و خروج فضاي خالي مورد نياز و … اين افرادِ بزرگتر هستند كه در طراحي مد نظر هستند. تغيير طراحي و در نظر گرفتن دستورالعمل هاي ارگونومي در مرحله اي كه طرح هنوز بر روي كاغذ است، بسيار ساده تر از زماني است كه محيط كار به مرحلة بهره برداري رسيده است. محيط كار بايد براي كار واقعي طراحي شود و شرايط ارگونوميك بهينه با توجه به ساختار تجهيزات تعيين گردد. به طوري كه محيط كار بسادگي براي هر فرد مطلوب و قابل تنظيم باشد. يكي از اهداف عمده در طراحي محيط كار، جلب پذيرش و رضايت كاربر است.

 سه عامل مهم وابسته به كاربركه بر روي ساختار و شكل محيط كار تاثير دارند:

 - حوزة دسترسي و فضاي خالي اضافي

 - موقعيت كاربر با توجه به ميدان ديد

 - وضعيت بدني كارگر ( ايستاده ، نشسته )

بقیه در ادامه مطلب

محمدرضا سلطانی بازدید : 964 یکشنبه 29 آبان 1390 نظرات (0)

به نظر شما کارگران در اجرای ارگونومی چه نقشی دارند؟ آیا آنها هم می‌توانند دراجرای راهکارهایی که در بهبود محیط کار و کاهش آسیب‌هایشان موثر است، کاری کنند؟ کارشناسان معتقدند نوعی از ارگونومی، مشارکتی است. دکتر مجید معتمدزاده در این‌باره راهکارهای مشارکت در ارگونومی را مطرح می‌کند. ارگونومی مشارکتی، مشارکت فعال تمام سازمان در توسعه و اجرای دانش ارگونومی است که البته با حمایت کامل مدیریت انجام می‌شود تا شرایط محیط کار، کیفیت و بهره‌وری افزایش یابد. یکی از ویژگی‌های ارگونومی مشارکتی این است که کارکنان بتوانند ارگونومی را به عنوان یک دانش و تکنولوژی فراگیرند و از آن برای حل مشکلات محیط کار استفاده کنند. در سال‌های اخیر، گرایش قابل توجهی به سمت ارگونومی مشارکتی ایجاد شده که بخشی از آن به دلیل زمینه‌های اجتماعی، سیاسی و فرهنگی است. جامعه و نیروی کار امروز روش‌های مدیریتی مربوط به 50 سال قبل را نمی‌پذیرد زیرا امروزه تاکید زیادی بر کیفیت و مشتری‌مداری وجود دارد و تحقق آن نیازمند مشارکت بیشتر نیروی کار است. در حال حاضر رویکرد ارگونومی مشارکتی، در سازمان به عنوان رویکردی موثر برای تحول سازمان‌ها، بهره‌وری و رضایتمندی کارکنان پذیرفته شده است. از آنجا که بهبود مداوم در سازمان بدون مشارکت همه نیروهای درگیر در سازمان امکانپذیر نیست و مدیریت به تنهایی توان و امکان ارزیابی تمام فعالیت‌ها را در سازمان ندارد، جلب مشارکت همه به منظور ایجاد بهبود در سازمان ضروری است و انجام این مهم باعث احساس مالکیت نسبت به کار، شکوفا شدن خلاقیت‌ها و ارائه پیشنهادات می‌شود. در ارگونومی مشارکتی با معرفی و آموزش دانش کاربردی ارگونومی به همه افراد، کارکنان با استفاده از این دیدگاه جدید و با عطف به تجربه‌های شغلی‌شان قادر می‌شوند پیشنهادات مناسب، عملی و ساده (بدون هزینه و کم‌هزینه) برای بهبود سازمان و شرایط محیط کار ارائه کنند. از ارکان اصلی پرداختن به ارگونومی مشارکتی در سازمان، آموزش است. آموزش ارگونومی به‌صورت کارگاهی است و در ابتدا از سطح مدیران ارشد سازمان گروهی که علاقه‌مندی بیشتری به موضوع دارند (حداکثر 15نفر) انتخاب و در یک کارگاه ارگونومی تخصصی ظرف چند هفته مبانی و اصول دانش ارگونومی توسط متخصصان ارگونومی به آنان آموزش داده می‌شود. این تیم، آموزش ارگونومی را در سطح سازمان با همراهی متخصصان ارگونومی انجام می‌دهد.

بقیه در ادامه مطلب

محمدرضا سلطانی بازدید : 1192 یکشنبه 29 آبان 1390 نظرات (0)

حركات طبيعي يكي از مهمترين بخشها در انجام كار با راندمان بالا تلقي مي‌گردد. لذا بايد محيط كار را به گونه‌اي طراحي نمود تا با ابعاد بدن كارگر كاملاً تطبيق داشته باشد در چنين وضعيتي نياز به دانستن اين ابعاد جهت طراحي محيطهاي كاري اهميت بسزايي داشته و پاسخگوي اين نياز مهم آنتروپومتري مي باشد.

 آنتروپومتري Anthropometery كلمه اي يوناني است كه از دو واژة Anthropo به معني انسان – گونه انسان و metery به معني سنجش تشكيل شده است.

 بطور كلي اندازه گيري ابعاد بدن در دو وضعيت صورت مي گيرد:
1. وضعيت ساكن ( ثابت )
 2. وضعيت متحرك

 وضعيت ساكن :
 در وضعيت ثابت اندازه گيري بدن در حالتي صورت مي گيرد كه بدن هيچ حركتي نداشته باشد و اين اندازه گيري را اصطلاحاً آنتروپومتري استاتيك مي گويند.

 وضعيت متحرك :
 در وضعيت متحرك اندازه گيري ابعاد بدن در حالتي كه بدن در حال حركت مي باشد، صورت خواهد گرفت. اين اندازه گيري نيز آنتروپومتري ديناميك گفته مي شود.
 بطور كلي آنتروپومتري شامل اندازه گيري
 - اندازه هاي مختلفي از طول بدن
 - وزن و حجم اندام ها
 - فضاي حركتي و زواياي حركتي هر يك از اندازه ها بوده و در نهايت تهيه آمار و اطلاعات منتج از آن در تعيين شكل و اندازه ابزار و وسايلي است كه در محيط كار مورد استفاده اين افراد قرار مي گيرد.

 بطور كلي آنتروپومتري در دو زمينه كاربرد دارد:
 1. براي تطبيق و تناسب ماشين با انسان در جهت راحتي و افزايش راندمان كاربر
 2. جهت استاندارد سازي وسايل و تجهيزات مورد استفاده براي يك فرد يا كل جامعه
 در اين زمينه علاوه بر ابعاد بدن، نوع وسايل مورد استفاده، جنس و وضعيت بدن يا پوسچرPosture و... مورد استفاده قرار مي گيرد كه البته مهمترين آنها سن‌، جنس و تفاوتهاي نژادي مي باشد.
 براي استاندارد سازي نحوة تعيين هر يك از اندازه ها بايد براي نوع اندازه گيري نيز، يك تعريف مشخصي وجود داشته باشد كه ذيلاً تعاريف اصلي در اندازه گيري ابعاد بدن مورد بررسي قرار مي‌گيرد.

بقیه در ادامه مطلب

محمدرضا سلطانی بازدید : 1462 یکشنبه 29 آبان 1390 نظرات (0)

در اكثر موارد صدماتي كه در ناحيه تحتاني كمر رخ مي دهد به علت ضعيف بودن عضلات كمر و يا به دليل طريقه نادرست بلند كردن بار و حمل نادرست اشياء مي باشد . عضلات ضعيف ( در اثرعدم ورزش كافي ) مي توانند فعاليت هاي ساده بدني از جمله نشستن ؛ ايستادن و بلند نمودن اشياء را به عوامل بالفعل و بالقوه مضري تبديل نمايند . هنگامي كه يك فعاليت بدني انجام مي دهيد ؛ در حين انجام كار فعاليت هايتان بايد براي كمرتان قابل تحمل باشد شما با اختصاص دادن چند دقيقه در روز براي قوي كردن عضلات مي توانيد از صدمات احتمالي وارده به كمرتان جلوگيري كرده و به راحتي فشار هاي كاري را كه به كمرتان وارد مي شود تقليل دهيد .



 علل بروز كمر درد :

 بطور كلي صدمات كمر ناشي از تركيبي از مشكلات در طول زندگي مي باشد كه عبارتند از :

 1- نگراني و اضطراب

 2- شيوه نادرست بلند نمودن و حمل اشياء

 3- حالت نادرست نشستن و ايستادن

 4- انعطاف پذيري ضعيف كمر

 5- كمبود قدرت عضلاني شكمي وكمري

 6- وزن زياد ( بخصوص افراد با شكم بزرگ)

 7- تناسب فيزيكي ضعيف اندام


 بسيار مهم است كه كمري سالم ؛ قوي و انعطاف پذير داشته باشيد ؛ خوب مراقبت كردن از ستون فقرات بيشتر يك احساس عمومي ؛ دانستن زمان كمك خواسن از ديگران و زمان استفاده از كمك هاي مكانيكي و عادات سالم زندگي مي باشد .

بقیه در ادامه مطلب

 

محمدرضا سلطانی بازدید : 1879 یکشنبه 29 آبان 1390 نظرات (0)

الف) بلند کردن بار:

 1- کلیه کارگرانی که در کارشان نیاز به بلند کردن و حمل بار دارند باید در مورد اصول ارگونومی حمل بار آموزش های لازم را دیده باشند.
 2- بلند کردن وحمل بار باید با خصوصیات فیزیکی کارگر مطابقت داشته باشد.
 3- اگر بلند کردن بارهای سنگین یا حمل مکرر بار در محیط کار غیر قابل اجتناب است, این گونه فعالیت ها باید به تناوب و در بین سایر کارهای سبکتر انجام گیرند.
 4- اگر بلند کردن بارهای دستی سنگین(بیش از 23 کیلوگرم) امری ضروری و اجتناب ناپذیر باشد،شرایط باید بهینه شوند:
 • باید بتوان بار را در نزدیکی بدن نگاه داشت(فاصله افقی بین دست و قوزک پا در حالت نشسته حدود 25 سانتی متر است).
 • ارتفاع اولیه بار از زمین،قبل از بلند کردن،باید حدود 75 سانتی متر باشد.
 • تغییر مکان بار به صورت عمودی نباید از 25 سانتی متر بیشتر باشد.
 • امکان برداشتن بار با هردو دست باید میسر باشد.
 • بار باید دارای جای دست یا دسته باشد.
 • بدن به هنگام بلند کردن بار باید آزاد باشد.
 • در هنگام بلند کردن بار،نباید بدن را چرخاند.
 • در هر پنج دقیقه نباید بیش از یک مرتبه نسبت به بلند کردن بار اقدام کرد.
 • عمل بلند کردن بار نباید بیشتر از یک ساعت طول بکشد و پس از آن حتما باید وقفه ای جهت استراحت یا انجام کارهای سبکتر در نظر گرفته شود.
 • مدت زمان استراحت یا کار سبکتر برابر 120/1 زمان بلند کردن بار در نظر گرفته می شود.
 5- بارهای تکی نباید خیلی سبک باشند.(در غیر این صورت خطر بلند کردن چند بار بصورت یک جا پیش می آید).
 6- طراحی میزها،طبقات،ماشین آلات و موارد مشابهی که بار از روی آنها برداشته و یا بر روی آنها گذاشته می شود باید به بهینه کردن شرایط باربرداری کمک کند:
 • در هنگام برداشتن یا گذاشتن بار باید امکان نزدیک شدن به آن میسر باشد.

بقیه در ادامه مطلب

محمدرضا سلطانی بازدید : 1271 یکشنبه 29 آبان 1390 نظرات (0)

وقتی نوبت به درد عضلانی می رسد، به طور کل دو نوع درد داریم: یک درد هست که قابل تحمل است و می توانید با آن کنار بیایید و درد دیگری هم هست که به هیچ وجه نباید نادیده اش بگیرید.
 اگر نتوانید این دو موقعیت را از هم تشخیص دهید، ممکن است خیلی برایتان مشکل ساز شود چون آسیب دیدگی هایی هست که اگر بطور مداوم تشدید شوند، مطمئناً نیاز به زمان استراحت طولانی مدتی پیدا می کنند.
 یاد گرفتن تفاوت این دو درد، به خصوص اینکه بفهمید برای چه دردهایی باید احساس خطر کنید، به شما کمک می کنند همچنان به تمریناتتان ادامه دهید و از آسیبدیدگی ها هم دور بمانید.
 اگر احساس مشکل می کنید و مطمئن نیستید چه اتفاقی برایتان افتاده است، حتماً در اولین فرصت ممکن به پزشک مراجعه کرده و با او در این مورد مشورت کنید.

در زیر به 8 مورد از انواع دردهای بدن که نباید نادیده بینگاریدشان، اشاره شده است

 1) درد ناگهانی سر و گردن

 اگر به طور ناگهانی، مخصوصاً هنگام اسکات زدن با وزنه های خیلی سنگین، در ناحیه سر احساس درد کردید، بلافاصله دست نگهدارید و نگاهی به فرم حرکتتان بیندازید. این درد که نباید از آن غافل شوید، می تواند درنتیجه اورلود رگ های خونی به خاطر فشار تمرین باشد یا اینکه یکی از عضلات درگیر در برخورد با فشار و استرس وارده از طرف وزنه ها، مشکل دارد.
 اگر شما هم از جمله بدنسازانی هستید که در حرکت اسکات با وزنه های شدیداً سنگین کار می کنید، اطمینان یابید که حین حرکت نگاهتان رو به جلو باشد و عضلات شانه و گردن را کاملاً شل و آزاد نگه دارید. اگر حالتتان به اینصورت نباشد، ممکن است مقداری از فشار وزنه ها روی گردن و سر وارد شده و باعث درد جدی در این ناحیه شود.

بقیه در ادامه مطلب

محمدرضا سلطانی بازدید : 809 یکشنبه 29 آبان 1390 نظرات (0)

خطرات مربوط به کشيدن و هل دادن بار

کشيدن و هل دادن بار داراي خطراتي براي بدن انسان مي باشد. اين خطرات در نوع کار،شخص انجام دهنده، نوع بار، محيط و تجهيزات نهفته مي باشد.

نوع کار:

موارد زير باعث افزايش خطرات مي شود :

1- سطوح ناهموار با شيب تند            2- افزايش تعداد هل دادن و کشيدن بدون وجود استراحت کافي                 3- وجود موانع و پاگيرها           4- تلاش فراوان در شروع کردن و خاتمه کار 

  5- هل دادن و کشيدن هاي تکراري                     6- حالت دستها در حين انجام کار مخصوصا وضعيت مچ و ارتفاع شانه ها بسيار مهم است.

شخص انجام دهنده:

 1- افراد داراي قابليت ها و توانايي هاي مختلفي مي باشند. براي مثال: براي يک کارگر بلند قد هل دادن يک گاري با دستگيره هاي در ارتفاع پايين بسيار دشوار است در حاليکه يک کارگر کوتاه قد حتي نمي تواند آن چيزي را که پشت گاري مي باشد ببيند.

2-محدوديت هايي مثل:  بيماري، معلوليت، بارداري و ... مي تواند درکاهش توانايي کارگر در انجام کار ايمن مهم باشد.

3-ممکن است کار به ظرفيت ها و توانايي هاي جديدي نياز داشته باشد. بنابراين بايد در نحوه انجام کار بيشتر دقت کرد.

4-دستورالعمل و آموزش هاي اختصاصي در اين امر بسيار مهم است.

نوع بار:

بقیه در ادامه مطلب

محمدرضا سلطانی بازدید : 1292 یکشنبه 29 آبان 1390 نظرات (0)

توصيه ها و مقايسه استانداردهاي ارگونومي در خصوص طراحي ايستگاههاي کاري و ابعاد محيط کار مستقيماً به داده هاي آنتروپومتريکي بستگي دارد. ايستگاههاي کاري را مي توان به سه دسته تقسيم کرد.

1) ايستگاه کار ايستاده

2)  ايستگاه کار نشسته

3) ايستگاه کار ايستاده- نشسته

 

در طراحي ايستگاه کار, ارتفاع کار اهميت ويژه اي دارد. چنانچه ارتفاع کار بلند باشد دست براي جبران اين وضعيت بالا قرار مي گيرد و اين خود باعث درد در ناحيه گردن و شانه خواهد شد و پايين بودن ارتفاع نيز باعث خم شدن فرد و در نهايت درد کمر مي گردد. بنابراين ارتفاع کار بايد به گونه اي متناسب با ارتفاع بدن شخص طراحي شود. در حالت ايستاده بهترين ارتفاع براي انجام کار, در فاصله 50 تا 100 ميلي متر زير ارتفاع آرنج است در کارهاي متوسط بهترين ارتفاع 10 تا 15 سانتي متر پايين تر از سطح آرنج بوده و در کارهاي سنگين ارتفاع مناسب حدود 15 تا 40 سانتي متر پايين تر از سطح آرنج مي باشد.

1- حدود دسترسي :

برای مشاهده نتن کامل به ادامه مطلب مراجعه نمایید.

محمدرضا سلطانی بازدید : 1236 یکشنبه 29 آبان 1390 نظرات (0)

بیماریرنج‌آور و ناتوان کننده‌ای است که در اثر افزایش فشار داخل کانال مچ دستی ایجاد شده و در نتیجه آسیب به عصبی که از داخل کانال رد میشود (عصب مدیان ) رخ میدهد.اگر به هر علتی از جمله استفاده بیش از حد از مچ دست،فشار کانال ناحیه مچ افزایش یابد،منجر به کاهش خون رسانی به عصب در اثر تنگی عروق شده و مجموعه‌ای ازعلائم و نشانه‌ها را پدید می آورد که مشخص کننده سندرم کانال مچ دستی(CTS)است.

تصویر ذیل:

این سندرم در افرادیکه از دستهایشان استفاده زیادی بعمل می آورند بیشتر دیده میشود بعنوان مثال جانبازانی که دچار قطع نخاع پشتی یا کمری هستند و یا بعلت قطع اندامهای تحتانی شان نیاز به استفاده بیش از حد از دستها جهت حرکات جابجائی و انتقالی دارند بطور شایعی دچار سندرم میشوند.

ساختمان تونل مچ دستی

دیواره‌های این تونل از استخوانچه‌های مچ دست تشکیل شده است. (دو استخوانچه در سمت داخل، دو استخوانچه در سمت خارج و دو استخوانچه کف تونل را تشکیل میدهد) سقف تونل که در امتداد کف دست در ناحیه مچ دیده میشود از جنس لیگامان بوده و ادامه فاسیای ناحیه ساعد می باشد. عصب مدیان به همراه 9 تا 10 تاندون از داخل این تونل رد میشوند...

توضیحات و تصاویر بیشتر در ادامه مطلب

محمدرضا سلطانی بازدید : 1364 یکشنبه 29 آبان 1390 نظرات (0)

رگونومی را می توان به عنوان، مطالعه انسان در تعامل با محیط کاری و تجهیزات کاری اش تعریف کردبا استفاده از کاربرد تکنیکهای عملی ،ارگونومی می تواند تلاشهای کارگر ماشین را  موثر تر و حیات کاری او را ساده تر کند.موارد رو به افزایشی از  استانداردهای بین المللی و اروپایی ،شامل الزامات  پیروی از اصول ارگونومی  هستند و این عاملی  است که باید در طراحی ماشین و ترتیب حفاظ گذاری در نظر گرفته شود.
در حفاظ گذاری ایمن ماشین آلات، دارا بودن اینترفیس، همچون  بسیاری از موارد دیگر است یعنی هرچه کاربرد اینترفیس ساده تر باشد امکان استفاده از آن بیشتر خواهد بود.حفاظهایی که استفاده از آنها دشوار است  و یا در کنترل ماشین توسط کارگر مزاحمت ایجاد می کنند می توانند منجر به کنار گذاشتن   شوند و یا ممکن است  راههای دور زدن  مانع(گول زدن) را افزایش دهند.برای طراح و مهندس تولید کننده  ضروری است که تضمین کنند ،چیدمان ماشین ، کنترلها و حفاظهای آن مطابق با بهترین دستورالعملهای ارگونومیکی است.
فیزیولوژی
تفاوتهای قابل ملاحظه ای در ساختمان فیزیکی مردم اقوام و ملل مختلف وجود دارد  که در طراحی  ماشین و حفاظهای مربوطه توجه به ویژگیهای فیزیولوژیک عامه افراد کشوری که مشتری نهایی هستند،ضروری است.در مورد این موضوع ،مجموعه وسیعی از مراجع آماری وجود دارد.
برای اینکه ماهیچه ها بتوانند به نحوی اثر بخش فعالیت کنند به منبع اکسیژن خوبی نیاز دارند که این اکسیژن به وسیله گردش خون به آنها در سرتاسر بدن می رسد.مقدار جریان گردش خون  به سمت  دستها و بازوها  را با توجه به محل قرار گرفتن آنها نسبت به قلب تعیین می کنند.زیر سطح قلب ،هرچه محل قرار گرفتن دستها و بازوها پایین تر از این سطح باشد ،جریان خون بیشتر خواهد بود.بالای سطح قلب ،هرچه عضو بالاتر از سطح قلب باشد  جریان خون کمتر است.درمناسبترین حالت،هنگام کار کردن با حفاظهای ایمنی  و کنترلها محل قرار گرفتن دستها و بازو ها باید بین  سطح کمر و شانه باشد.

برای مشاهده متن کامل به ادامه مطلب مراجعه نمایید.

محمدرضا سلطانی بازدید : 704 سه شنبه 24 آبان 1390 نظرات (0)

 

رسما اعلام شده که نشستن بد است.
نشستن باعث چاقی می‌شود.
نشستن باعث ضعف است.
و نشستن مرگ را نزدیک‌تر می‌کند.
البته صحبت سیاست نیست. صحبت بدن انسان است و رشته‌ای به اسم محققین عدم فعالیت. آن‌ها با این سوال شروع کردند که چرا بعضی‌ها زیاد می‌خورند و چاق نیستند و بعضی‌ها کم می‌خورند ولی دائم چاق می‌شوند و به این نتیجه رسیدند که تفاوت این دو گروه در فعالیت‌های جزیی روزانه است. کارهایی مانند بستن بند کفش، خم شدن برای برداشتن کیف، کش و قوس دادن به عضلات حین کارهای دیگر و از همه مهمتر ننشستن.
بنا به تحقیق جیمز ولاهو در نشریه نیویورک تایمز نشستن باعث می‌شود:
متخصص عدم تحرک مارک هامیلتون در آخرین کار خود نشان می‌دهد که چطور عدم تحرک اجباری در موش‌ها به سرعت باعث کم شدن هفتاد و پنج درصدی توان عضلات مرتبط با ایستادن در حذف لیپوپروتئین‌های خون می‌شود. برای نشان دادن تاثیر مشابه در انسان‌ها، از چهارده داوطلب جوان و سالم خواسته شد تا بیست و چهار ساعت بی تحرک باشند و اینکار باعث افت چهل درصدی توان انسلولین در شکستن گلوکز شد.
طبق تحقیقات مشابه، یک عمر روزانه شش ساعت پشت میز نشستن می‌تواند در مردان باعث ۲۰٪ افزایش احتمال مرگ در مقایسه با کسانی شود که روزانه تنها ۳ ساعت پشت میز می‌نشینند.
همین مجموعه تحقیقات باعث شده یک مد در بین هکرها شایع شود: ایستاده کار کردن. این روزها اصلا غیرعادی نیست وارد دفتری بشوید و ببینید که یک نفر صندلی‌اش را روی میز و کامپیوتر را روی آن گذاشته و مشغول کار است یا اصولا میزهای بلندی ویژه ایستاده کار کردن در دفاتر کار گذاشته شده.
بخصوص اگر توجه کنید که طبق این تحقیقات، تمرینات ورزشی جلوی صدمات ناشی از نشستن طولانی را نمی‌گیرند، راحت‌تر عکس بالا را به عنوان چیزی فراتر از یک مد برنامه‌نویسی، درک می‌کنید.

 

محمدرضا سلطانی بازدید : 1703 دوشنبه 23 آبان 1390 نظرات (0)

تکنولوژی صندلی وسائل نقلیه از جمله سیستم هایی است که سابقه آن به قبل از اختراع اتومبیل می رسد و از این بابت مانند سیستم تعلیق و سیستم فرمان اتومبیل است که به اجداد خود در گاری و درشکه ها بر می گردد
●کنترل ها
فعالیت های اجرایی مختلف در خودرو – که یک سیستم کنترلی محسوب می شود – باید توسط وسایل کنترلی مناسب انجام شوند. برخی از مراجع و ماخذ موجود، وسایل کنترلی به کار رفته در خودروها را تجهیزات داخلی معرفی می کنند.
کنترل ها، ابزاری هستند که نقش هدایت سیستم را به استناد اطلاعاتی که از نمایشگرها و سیستم های خبره یا خود انسان دریافت می کنند بر عهده دارند. وظیفه اصلی یک کنترل در یک سیستم انسان و ماشین،ارسال اطلاعات و دستورهای کنترلی به تعداد وسیله، مکانیزم یا سیستم است. وجود کنترل های مناسب، راننده خودرو را در هدایت و کنترل بهتر وسیله نقلیه خود و پیشگیری از کار افتادگی آن کمک می کند. یک طراح خودرو با دید ارگونومیکی هنگامی می تواند یک نوع کنترل مناسب را طراحی کند که قبلا نیازهای مصرف کننده آن را به دقت شناخته باشد. نوع اطلاعاتی که می توان به وسیله کنترل ها جا به جا کرد،یا گسسته اند ( یعنی در قالب حالات خاموش یا روشن، کم یا متوسط یا زیاد، وضعیت ۱ یا ۲ یا ۳ و امثالهم قرار می گیرند )؛ و یا پیوسته (یعنی در قالب یک دامنه مشخص مانند سرعت از ۰ تا ۱۲۰ کیلومتر در ساعت قرار می گیرند ).
در طراحی کنترل ها علاوه بر ملاحظات فنی مانند جنس و استحکام، عموما عوامل زیر که از نظر ارگونومیکی مهم هستند در نظر گرفته می شوند :
۱- شکل: از نظر امکان دید و یا لمس مناسب کنترل جهت شناسایی، داشتن درجه بندی یا شاخص جهت سهولت یادگیری طرز کار و ...
۲- حالت: از نظر صاف بودن، شیار دار بودن، آج دار بودن و .....
۳- اندازه: از نظر قابل تشخیص بودن و رعایت فاصله استقرار کنترل ها و...
۴- موقعیت: از نظر سهولت دید و شناسایی و دسترسی به کنترل و...
۵- نحوه عملکرد: از نظر نیاز به کشش، فشار، چرخش و...

برای مشاهده متن کامل به ادامه مطلب مراجعه فرمایید.

میزبان
درباره ما
سلام باتوجه به اینکه قسمت عمده زندگی هریک ازما در محیط کار سپری میشود بنابراین دانست نکاتی برای حفظ سلامتی خود در محیط کار امری ضروری است.در این سایت سعی خواهیم کرد تا جدیدترین تکنولوژی ها و نکات را در زمینه ایمنی , بهداشت ومحیط زیست یا HSE در اختیاران همکاران و مشتاقان قرار دهیم.هدف در اینجا تکمیل نطالب اموزش دیده شده در دانشگاه یا کلاس ها با استفاده از فیلم و نرم افزار میباشد. با تشکر از بازدید شما persian hse
اطلاعات کاربری
  • فراموشی رمز عبور؟
  • نظرسنجی
    چه مقدار از خدمات سایت رضایت دارید؟
    کدام قسمت را بیشتر می پسندید؟
    WEB TRANSLATE
    جستجو



    در این سایت (phse.ir)
    در كل اينترنت
    رتبه در گوگل
    خبرنامه سایت

    ایمیل خود را وارد کنید:

    آمار سایت
  • کل مطالب : 400
  • کل نظرات : 9
  • افراد آنلاین : 6
  • تعداد اعضا : 19515
  • آی پی امروز : 128
  • آی پی دیروز : 110
  • بازدید امروز : 1,095
  • باردید دیروز : 1,143
  • گوگل امروز : 8
  • گوگل دیروز : 1
  • بازدید هفته : 6,782
  • بازدید ماه : 22,315
  • بازدید سال : 105,581
  • بازدید کلی : 3,809,791
  • seo

    SEO Stats powered by MyPagerank.Net